Eutonie

Eutonie:duurzame zelfzorg - zeer uitgebreid dossier over eutonie van de Vlaamse Eutonie School vzw

Eutonie maakt je bewust van verborgen spanningen in je lichaam en helpt je deze op te heffen door een proces van subtiele, naar binnen gerichte waarnemingen. Op deze manier ontwikkel je een nieuw lichaamsbewustzijn. Door eenvoudige eutonie oefeningen leer je je aandacht te richten op je lichaam, spanning af te bouwen, rust te ervaren en je vermogen om te herstellen ontdekken. Stilletjes aan wordt het een gewoonte om te 'voelen wat je doet'.

Het woord eutonie komt van het Griekse ‘eu’, dat goed of harmonieus betekent, en ‘tonus’, dat ons woord spanning aanduidt.Tonus heeft te maken met de spanning of elasticiteit van onze spiervezels. Elke situatie in het leven vereist een andere tonus. Om een trap op te rennen hebben we bijvoorbeeld veel tonus nodig, voor slaap of een andere ontspannen toestand weinig. De tonus en de manier waarop deze over de lichaam wordt verdeeld, wordt ook door ons emotionele leven beïnvloed. Onze tonus en daarmee onze levenshouding kunnen echter op een bepaald niveau blijven steken zodat onze bewegingen geblokkeerd raken, wij niet goed opgewassen zijn tegen allerlei situaties en niet tot al onze gevoelens toegang hebben. Allerlei eutonische oefeningen maken je tonus meer flexibel zodat je bewegingen doelmatiger worden en je tegelijkertijd beter afgaan. Ook hebben ze een langdurige invloed op je ademhaling, bloedcirculatie en stofwisseling en werken ze stabiliserend op het autonome zenuwstelsel.

We regelmatig oefent kan de volgende kwaliteiten ontwikkelen:
Lichaamsbewustzijn, aanwezigheid, veerkracht, zelfzorg, aandacht, contact, zelfvertrouwen, balans, voelen, aanraking, bewust bewegen, ontspanning en rust ... deze kwaliteiten zijn kenmerkend voor de eutonie en geeft aan wat de methode beoogt.

Tonus

Een doel van de eutonie is het herstel van de tonusflexibiliteit: de vaardigheid van mensen om passend te reageren op de wereld om hen heen en zich af te stemmen op de realiteit van het moment.

Alles wat we beleven, van de grootste vreugde tot de diepste teleurstelling, vinden we in ons lichaam terug als spierspanning (tonus). Hoe verder deze spanningsboog (van hoge tot lage tonus) reikt, hoe meer we in staat zijn ons leven in al zijn facetten te beleven. De tonus wordt hoger bij inspanning en opwinding en lager in slaap.

Bij de meeste mensen raakt dit scala van spanningsmogelijkheden in de loop van hun leven ingeperkt tot slechts enkele vaste patronen waarmee ze de wereld tegemoet treden. Dit is een verstoring van de natuurlijke soepele tonus. In andere woorden, het is een beperking van het expressieve vermogen en de flexibiliteit om met de juiste respons te kunnen reageren.

Door regelmatig te oefenen kan deze flexibiliteit of innerlijke vrijheid om te kiezen hersteld worden.

En zo komen er nieuwe mogelijkheden om tegaan met spanning, stress en pijn.

Wat gebeurt in de lessen?

Om de spanningen in je lichaam in een goed evenwicht te brengen, leer je de gevoeligheid waarmee je jouw lichaam waarneemt te verfijnen. Je oefent dit liggend, en zittend, lopend en staand, in rust en in beweging, in relatie tot de grond, in het omgaan met voorwerpen en in contact met mensen. Dit is de basis van eutonie.

Je leert je huid te voelen, ervaart de huid als begrenzing en bescherming en merkt dat zij de mogelijkheid biedt tot contact met de buitenwereld.
Je wordt jouw eigen gewicht gewaar, leert de zwaartekracht te vertrouwen en de grond te gebruiken om op te staan en te bewegen.
Je wordt je bewust van je skelet en ontdekt een bron van kracht en nieuwe mogelijkheden om te bewegen.

Deze aandacht helpt je grenzen te bepalen en nieuwe mogelijkheden te ontdekken, efficiënter met je energie om te gaan, meer ontspannen in het leven te staan en zelfbewust je eigen ruimte in te nemen.

Kijk naar de links voor meer informatie.

Eutonie werkt.

Eutonie verlicht.

De cursussen worden gegeven door Jill Penton, fysiotherapeute, eutoniepedagoge VES.

Home Contact Fysiotherapie Hot Stone Achtergrond Links

blog stats